In geval van een calamiteit is het cruciaal dat medewerkers weten hoe zij effectief moeten handelen tijdens een ontruiming. Daarom is het van groot belang dat bedrijven regelmatig ontruimingsoefeningen uitvoeren, zodat iedereen voorbereid is op een veilige en snelle evacuatie.

Bij een ontruimingsalarm kan verwarring ontstaan waarbij bewoners, gasten en/of medewerkers chaotisch naar de dichtstbijzijnde uitgang rennen. In het geval van rookontwikkeling en beperkt zicht kan paniek uitbreken, wat kan leiden tot duw- en vechtpartijen bij de uitgang.

Conform de Arbowet is de werkgever o.a. verplicht om zich bij te laten staan door één of meer werknemers die door hem zijn aangewezen als Bhv’ers. Onder het verlenen van bijstand valt:

  • Het verlenen van eerste hulp bij een calamiteit
  • Het beperken en bestrijden van brand, evenals het beperken van de gevolgen van ongevallen
  • Het alarmeren en evacueren van werknemers en andere aanwezigen in noodsituaties (artikel 15 lid 1 en 2 Arbowet)

De Arbowet stelt dat Bhv’ers over de juiste opleiding en uitrusting moeten beschikken om hun taken adequaat uit te voeren (artikel 15 lid 3 Arbowet). Een bijpassende maatregel is het regelmatig organiseren van ontruimingsoefeningen. De NEN 8112:2017-richtlijn “Bedrijfsnoodorganisatie en bedrijfshulpverlening” adviseert om minimaal één keer per jaar een ontruimingsoefening te houden. Het is daarnaast essentieel dat de BHV-organisatie regelmatig oefent met ontruimingen. Dit zorgt ervoor dat medewerkers bekend zijn met de indeling van het gebouw, de vluchtwegen, en de bewegwijzering. Een ontruimingsoefening biedt ook ruimte voor evaluatie en eventuele verbeteringen in de BHV-organisatie. Bovendien verhoogt het de ontruimingsvaardigheden en de betrokkenheid van zowel de Bhv’ers als de medewerkers. Ontruimingsoefeningen: Het is verstandig de ontruimingsoefeningen geleidelijk op te bouwen, zodat Bhv’ers de theorie stap voor stap in de praktijk kunnen toepassen.

Er zijn verschillende methodes voor het uitvoeren van een ontruimingsoefening:

  • Fase 0: Communicatie Theoretische oefening waarbij het bedrijfsnood- of ontruimingsplan wordt doorgenomen met de BHV-organisatie. Alle procedures worden doorgelopen, maar zonder daadwerkelijke ontruiming.
  • Fase 1: Aangekondigde oefening: Dit is een volledige ontruimingsoefening waarbij het personeel van tevoren op de hoogte is van datum en tijdstip.
  • Fase 2: Aangekondigde oefening: Deze oefening wordt uitgevoerd zonder voorafgaande waarschuwing en kan worden gecombineerd met inzet van rook, slachtoffers en/of externe hulpdiensten zoals brandweer of politie.
  • Fase 3: Onaangekondigde oefening: Een onaangekondigde ontruiming in het gebouw of een gedeelte van het gebouw. De BHV-organisatie is niet op de hoogte van de oefening.
  • Fase 4: Onaangekondigde oefening: Een onaangekondigde ontruiming in het gebouw of een gedeelte van het gebouw. De BHV-organisatie is niet op de hoogte van de oefening en er wordt een complexe situatie/calamiteit geoefend. Eventueel in samenwerking met professionele hulpdiensten. Regelmatige ontruimingsoefeningen zijn cruciaal voor een veilige en goed georganiseerde bedrijfsnoodorganisatie. Afhankelijk van de fase waarin de oefening plaatsvindt en de wensen van de organisatie, wordt er op de dag van de oefening een voor- en/of nabespreking gehouden met de BHV-organisatie. Na afloop van de ontruimingsoefening wordt een verslag opgesteld of een waarnemingsformulier achtergelaten. Zo zorgen we samen voor een goede borging!

We begrijpen dat elke organisatie uniek is en daarom start onze samenwerking met een belletje van de instructeur voor het bespreken van het leerdoel en het scenario, dit is kosteloos! 

Bij ons zijn de prijzen altijd all-inclusive, wat betekent dat je geen verrassingen achteraf hebt. Dit betekent; 

  • Een persoonlijke intake voor maatwerk
  • De reiskosten van de instructeur
  • Alle benodigde training- en oefenmateriaal
  • Toegang tot ons klantenportaal 
Vraag een offerte aan
Gemiddelde beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐

Heb je een vraag?
Neem contact op 0184-448181