De basismodule Brand, Ontruiming en Communicatie duurt één dag, van 8.30 tot 16.00 uur, en behandelt een breed scala aan onderwerpen:
- Uitgangspunten van brandbestrijding
- Uitleg over de bedrijfsnoodorganisatie en RI&E
- Communicatie en alarmeren
- De deurprocedure
- Brandoefeningen met verschillende blusobjecten: praktijkoefeningen met CO₂, schuim en/of een blusdeken
- Ontruiming en efficiënt communiceren
- Overzicht van bestaande voorzieningen voor een brandveilige omgeving
Tijdens deze training komen het gebruik van blusmiddelen, ontruimingsprocedures, brandpreventiepraktijken en communicatie tijdens een brandincident uitgebreid aan bod. Dit omvat zowel communicatie binnen de BHV-ploeg als met officiële hulpdiensten.
De dag start met een gedetailleerde bespreking van brandveiligheidstheorieën en -principes, gevolgd door praktijkoefeningen zoals het simuleren van een ontruiming en gebouwrondes om te beoordelen welke brandveiligheidsmaatregelen al getroffen zijn. Daarnaast oefenen deelnemers hun vaardigheden in simulatieoefeningen.
Na afloop van de training ontvang je, bij gebleken geschiktheid, een sprankelend nieuw BHV Brand-certificaat. Dit is niet zomaar een certificaat, maar een tastbaar bewijs van jouw bekwaamheid en toewijding aan veiligheid. Met dit certificaat voldoe je niet alleen aan de wettelijke verplichtingen, maar toon je ook aan dat veiligheid een prioriteit is binnen jouw organisatie. Je investeert direct in het welzijn en de veiligheid van jouw collega’s en klanten.