Bij het kiezen van een AED zijn er verschillende factoren om te overwegen, maar het belangrijkste om te onthouden is dat alle AED’s levens kunnen redden. Er is dus geen slechte keuze! De verschillen tussen AED’s zorgen ervoor dat sommige beter geschikt zijn voor bepaalde situaties dan andere.
Een van de eerste keuzes die u tegenkomt bij het zoeken naar een AED is die tussen een halfautomatische en een volautomatische AED. Het verschil zit in de manier waarop een schok wordt toegediend: een volautomatische AED geeft de schok automatisch wanneer dat nodig is, terwijl bij een halfautomatische AED de gebruiker zelf op een knop moet drukken. In Nederland zijn de meeste AED’s halfautomatisch.
Een ander belangrijk verschil is de IP-waarde, die aangeeft hoe goed de AED bestand is tegen stof en water. Dit is vooral relevant in omgevingen zoals productiehallen, waar veel stof kan voorkomen. Hoewel het altijd verstandig is om een AED in een beschermende kast te plaatsen, kan een hogere IP-waarde ervoor
zorgen dat de AED beter functioneert in uitdagende omstandigheden.
In onze multiculturele samenleving is het ook handig om te overwegen of een AED meertalig is. Sommige AED’s kunnen instructies geven in meerdere talen, wat nuttig kan zijn in gemeenschappen waar verschillende talen worden gesproken.
Sommige AED’s bieden ook reanimatiefeedback, waarbij de AED aangeeft of het tempo van de borstcompressies goed is, of ze diep genoeg zijn, en wanneer er moet worden beademd. Deze functie kan de gebruiker helpen zelfverzekerder te handelen,
maar AED’s met deze technologie zijn vaak wat duurder.
Ten slotte zijn er AED’s met een ECG-weergave. Deze apparaten tonen het hartritme en andere medische gegevens op een scherm, wat vooral nuttig is voor professionals in de medische sector, omdat het hen helpt om betere beslissingen te nemen tijdens een reanimatie.