Het is van levensbelang dat een AED altijd goed functioneert, aangezien het op cruciale momenten ingezet moet kunnen worden. Hoewel er geen wettelijke verplichting bestaat voor het onderhoud van AED’s, is het dringend advies dit jaarlijks uit te voeren om de betrouwbaarheid van het apparaat te waarborgen.

DGS Arbo & Veiligheid biedt deskundige hulp bij het uitvoeren van dit onderhoud. Tijdens de jaarlijkse controle voeren onze onderhoudsspecialisten een functietest uit om te controleren of de AED nog naar behoren werkt en of de nieuwste software is geïnstalleerd. Naast de softwarematige controle wordt de AED grondig gereinigd en geïnspecteerd op eventuele schade aan zowel de binnen- als buitenkant, die het gebruik in de toekomst zou kunnen belemmeren. Ook wordt de technische levensduur van de elektroden en de capaciteit en resterende levensduur van de batterij-unit beoordeeld. Als alles in orde is, wordt de AED voorzien van de nieuwe DGS Arbo & Veiligheid verzegeling en controlesticker, en wordt de registratie gecontroleerd en bijgewerkt.

Daarnaast wordt gecontroleerd of de AED op een goed bereikbare locatie hangt en of er een duidelijk pictogram aanwezig is om de zichtbaarheid te vergroten. Voor AED’s die in kasten aan de muur zijn bevestigd, zowel binnen als buiten, wordt ook het alarm en de batterij in de kast getest.

Na de controle ontvangt u een gedetailleerde onderhoudsrapportage. Indien nodig wordt ook een vrijblijvende offerte aangeboden voor eventuele vervolgwerkzaamheden om de AED in optimale staat te houden. Of misschien wilt u de AED vervangen want deze heeft een beperkte levensduur. Als uw AED aan vervanging toe is of als u meer informatie over het aanschaffen van een nieuwe AED klik dan op onderstaande knop voor meer informatie.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat wordt gebruikt bij iemand met een fibrillerend hart, waarbij het hart onregelmatig en vaak te snel klopt. Dit verschilt van een stilstaand hart. Door de onregelmatige hartslag kan er geen of te weinig zuurstof door het lichaam worden gepompt. In zo'n situatie is snel ingrijpen van cruciaal belang.

Reanimatie door middel van hartmassages en beademing helpt om het hart weer in een normaal ritme te krijgen en de zuurstoftoevoer te herstellen. Een AED ondersteunt dit door duidelijke instructies te geven en indien nodig een elektrische schok toe te dienen om het hartritme te herstellen. Wist u dat de overlevingskans bij reanimatie met een AED tot wel 80% hoger is?

Bij het kiezen van een AED zijn er verschillende factoren om te overwegen, maar het belangrijkste om te onthouden is dat alle AED’s levens kunnen redden. Er is dus geen slechte keuze! De verschillen tussen AED’s zorgen ervoor dat sommige beter geschikt zijn voor bepaalde situaties dan andere.

Een van de eerste keuzes die u tegenkomt bij het zoeken naar een AED is die tussen een halfautomatische en een volautomatische AED. Het verschil zit in de manier waarop een schok wordt toegediend: een volautomatische AED geeft de schok automatisch wanneer dat nodig is, terwijl bij een halfautomatische AED de gebruiker zelf op een knop moet drukken. In Nederland zijn de meeste AED’s halfautomatisch.

Een ander belangrijk verschil is de IP-waarde, die aangeeft hoe goed de AED bestand is tegen stof en water. Dit is vooral relevant in omgevingen zoals productiehallen, waar veel stof kan voorkomen. Hoewel het altijd verstandig is om een AED in een beschermende kast te plaatsen, kan een hogere IP-waarde ervoor
zorgen dat de AED beter functioneert in uitdagende omstandigheden.

In onze multiculturele samenleving is het ook handig om te overwegen of een AED meertalig is. Sommige AED’s kunnen instructies geven in meerdere talen, wat nuttig kan zijn in gemeenschappen waar verschillende talen worden gesproken.

Sommige AED’s bieden ook reanimatiefeedback, waarbij de AED aangeeft of het tempo van de borstcompressies goed is, of ze diep genoeg zijn, en wanneer er moet worden beademd. Deze functie kan de gebruiker helpen zelfverzekerder te handelen,
maar AED’s met deze technologie zijn vaak wat duurder.

Ten slotte zijn er AED’s met een ECG-weergave. Deze apparaten tonen het hartritme en andere medische gegevens op een scherm, wat vooral nuttig is voor professionals in de medische sector, omdat het hen helpt om betere beslissingen te nemen tijdens een reanimatie.

Heb je een vraag?
Neem contact op 0184-448181